Geplaatst op Geef een reactie

Controleer de kinderfiets voor het nieuwe schooljaar 

fiets

Yes, het is zomervakantie! Eventjes niet in een strak ritme, heerlijk. Toch gaan die vrije weken altijd erg snel voorbij en voordat je het weet beginnen de scholen weer. Voor de veiligheid van je kind is het verstandig om de fiets tijdens de zomervakantie te controleren. Waar moet je allemaal op letten?

Check de verlichting 

De verlichting moet het zowel voor als achter doen. Tegenwoordig werkt veel fietsverlichting op batterijen. Het is verstandig om deze minstens 1 keer in het jaar te vervangen. Op die manier voorkom je dat de batterijen er onderweg plotseling mee stoppen. Uiteraard kan je voor de zekerheid een extra setje batterijen in je tas van je kind doen.

Kijk de reflectie na 

Reflectie moet schoon zijn, want anders zie je het niet. Wanneer je vaak in het donker fietst is het fijn dat je reflectie goed is. Wanneer er koplampen van een auto op schijnen ben je van grote afstand zichtbaar en dat vergroot je veiligheid in het verkeer. Schoonmaken kan gewoon met een sopje.

Controleer de remmen 

De remmen zijn super belangrijk. Check of de voorrem en de achterrem goed werken. Smeer de draaiende onderdelen in met een spray om ze soepel te houden. Merk je dat de remmen zijn versleten? Breng dan voor de veiligheid de kinderfiets naar een fietsenwinkel.

Smeer de ketting en de trappers 

Maak de trappers schoon en vet ze in om ze soepel te houden en krakende geluiden te voorkomen. Smeer ook meteen de ketting in. Gebruik een kettingspray om de ketting soepel te laten draaien.

Een fietsketting smeren kan het beste met olie. Om de ketting te smeren verspreid je de olie gelijkmatig over de ketting. Draai de ketting gelijktijdig rond en denk erom dat je niet te veel smeert. Overtollige olie moet je afvegen.

Let op de bandenspanning

Voel aan de banden of ze nog hard genoeg zijn of gebruik een fietspomp met een drukmeter. Met een drukmeter weet je precies of je teveel of te weinig spanning in de banden hebt. Met de juiste bandenspanning is het een stuk fijner fietsen. Ook voorkom je dat je banden te snel slijten of lek gaan. Niets zo irritant als een lekke band als je graag naar huis wilt.

Negeer geen gekke geluiden

Wanneer de kinderfiets gekke geluiden maakt is er iets aan de hand. Iets is kapot, vies of moet gesmeerd worden. Piepen bijvoorbeeld je remmen dan moet je ze goed schoonmaken en afdrogen. Meestal is het dan opgelost. Een ketting die lawaai maakt moet opnieuw gesmeerd worden en zo zijn er meer onderdelen die geluid kunnen maken.

Bedenk wat er aan de hand kan zijn en zoek desnoods op internet om meer informatie. Negeer het in ieder geval niet. Kan je het zelf niet oplossen schakel dan een professional in.

Minstens een keer per jaar een onderhoudsbeurt 

Over professionals gesproken, ben je zelf niet zo’n held in het controleren van je fiets? Breng dan je fiets naar een specialist voor een grondige onderhoudsbeurt. Zo maak je de kans dat je opeens pech krijgt een stuk kleiner. Ook vergroot je hiermee de levensduur van je fiets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *