Geplaatst op Geef een reactie

Jong geleerd

fiets

Fietsen is voor de Nederlander net als ademhalen. Zodra een kind op de loopfiets kan, begint de fietscarrière. Van de loopfiets naar de driewieler, van de driewieler naar de kinderfiets 14 inch met zijwielen en ga zo maar door. Wat een feest als een kind voor het eerst helemaal los fietst, lekker onstabiel nog, maar o wat en trots! Vaak komt er een rennende ouder erachteraan, die ervoor zorgt dat de kleine stoere held of heldin geen onregelmatigheidje over het hoofd ziet. Ken je dat? Zo trots los wegfietsen en dan vol zelfvertrouwen omkijken om zich te koesteren in het gejuich van papa en mama … boem! Dan even de schrik, het huilen, de geschaafde knie, maar gelukkig ook troost van het ‘publiek’. Wat overblijft is de trots, weer een belangrijke mijlpaal in het leven van het kind.

Dat is Nederland, ieder kind leert fietsen en dat is heel normaal. De fiets is niet alleen voor de sport of het vermaak, de fiets is ook een vervoermiddel. 

Zelf doen

Wat ook in de Nederlander zit is het zelfstandige, kinderen willen graag alles zelf doen zodra ze dat denken te kunnen. Op de fiets naar school, naar het zwembad, naar opa en oma, een boodschapje halen voor mama, noem maar op. 

Voor de ouders is het belangrijk om hun kinderen een zogenaamde fietsopvoeding te geen. Het gaat niet alleen om de beheersing van de fietskunst, zoals remmen, bochten nemen, etc. maar ook om veilig gedrag in het verkeer. Kinderen moeten weten aan welke kant ze mogen fietsen, dat ze hun hand moeten uitsteken als ze links- of rechtsaf slaan, dat ze niet altijd alleen maar voorrang hebben, en nog veel meer. Ze moeten zich thuis gaan voelen in het verkeer, zodat een aantal handelingen geautomatiseerd raken en ze snel kunnen reageren op het verkeer om hen heen.

Fietsles

Ook de school draagt haar steentje bij als het gaat om het klaarstomen van de leerlingen voor het grote verkeer. Zo vullen ouders en school elkaar aan. En in groep 8 krijgen de leerlingen het verkeersexamen, als slotonderdeel van het totale verkeersonderwijs op de basisschool. In principe zijn kinderen die theoretisch en praktisch verkeersonderwijs hebben gehad op school, goed voorbereid op het examen. Het examen is om te toetsen of de leerlingen de opgedane kennis beheersen, kunnen toepassen en of zij veilig fietsen. Zich veilig en zelfbewust bewegen in het verkeer is een kwestie van vaak doen en blijven leren. 

Met het examen wordt ook het belang van fietsen als gezond en milieuvriendelijk gedrag benadrukt. De kinderen nemen die overtuiging mee naar huis en zo wordt het belang van fietsen breed gedragen. Ook zal het voor ouders duidelijk zijn dat bij veilig fietsen een veilige fiets hoort. 

Check in de box

Kinderen nemen het op school geleerde mee naar huis. Zo overtuigen ze hun ouders van het goede, in dit geval verantwoord bewegen in het verkeer en het belang van een deugdelijke fiets.

Het verkeersexamen wordt afgenomen in groep 8 van de basisschool, deze leerlingen zullen qua maatvoering een kinderfiets 20 inch of een kinderfiets 24 inch nodig hebben.

Heeft u uw fietswagenpark van uw kids op orde?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *