Geplaatst op Geef een reactie

Kinderen leren sneller fietsen op een mooie fiets

fiets

Om iets te leren moet je in de eerste plaats graag willen. Dat is met volwassenen zo, maar dat geldt ook voor kinderen. Wil een kind iets niet leren, om wat voor reden dan ook, dan heb je een er een hele kluif aan om het om te draaien. Beter pak je het dus in één keer goed aan. 

Dat aanpakken betekent dat je er even bij stil moet staan vóór je je kind een nieuwe belangrijke vaardigheid gaat leren. Zoals leren fietsen. Waarom zou jouw kindje willen leren fietsen of waarom wil jouw kindje zonder zijwieltjes leren fietsen? Zit er geen voordeel voor je kindje in, is de kans dat ze liever iets anders gaan doen groot. 

De voordelen voor je kind

Een voordeel van leren fietsen kan zijn dat andere kinderen kunnen fietsen. Als ze dit zien en interessant vinden, zullen ze zelf ook eerder willen leren fietsen. Ook het zelf mee mogen fietsen naar de speeltuin, winkel of school kan een motivator zijn. Net als een nieuwe mooie fiets. Staat er een fiets op ze te wachten die ze mooi vinden, zullen ze veel enthousiaster zijn. Overigens is een nieuwe fiets als beloning voor het kunnen fietsen zonder zijwieltjes, ook een goede motivatie voor je kind om extra hun best te doen.   

Als je gaat oefenen

Ga je oefenen met je kind, zorg dan dat je de tijd hebt en geduld. Je kunt een kind niet even snel leren fietsen. Daarbij moet het vertrouwen voorop staan. Zorg altijd dat je beide handen vrij hebt. Ga je met de allerkleinste, dan kan een duwstang fijn zijn. Zo hoef je niet te bukken maar kun je je kind duwen als het toch moe is. Zorg ook dat het fietsje niet te groot is en goed afgesteld. 

Ga je oefenen om de zijwieltjes weg te laten, dan is een andere aanpak handig. Vraagt je kind om vast te houden, laat dan niet zomaar los. Het kan goed gaan, maar als het mis gaat is de kans erg groot dat je kind het vertrouwen kwijt is en voorlopig niet meer durft of wil fietsen. Een goede eerste tussenfase kan zijn om de zijwieltjes eerst iets hoger te plaatsen zodat ze meer wennen aan het in balans blijven. 

Het eerste fietstochtje samen

Ook bij het eerste fietstochtje is het belangrijk dat alle aandacht naar je kindje kan gaan. Ga die eerste keer dus geen boodschappen doen waarbij jij je fiets vol met boodschappentassen hebt. Kies liever een klein tochtje naar de speeltuin waarbij je genoeg hebt aan een telefoon en portemonnee of pasjeshouder. Je handen vrij hebben zodat je direct kunt ingrijpen, is belangrijk. Kies daarom voor je belangrijkste spullen een klein crossbody tasje of een telefoontasje zodat er ook niet per ongeluk spullen uit je zakken kunnen vallen. De focus helemaal op je kindje en de omgeving houden is vooral die eerste keer (maar uiteraard later ook) erg belangrijk. 

Andere tips

Kies voor het oefenen en de eerste fietstochtjes het liefst een rustige route op een apart fietspad. Voorbij razende auto’s kunnen erg beangstigend zijn voor je kind (maar ook voor jou). Schrikt je kind, dan kan het zijn dat ze voorlopig niet meer willen fietsen. Laat je zoon of dochter daarom altijd aan de binnenkant (leest meest rustige kant) fietsen. Zorg ook dat je het tempo aanpast zodat ze het goed bij kunnen houden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *