Geplaatst op Geef een reactie

Lekker doorfietsen

fiets

Lekker doorfietsen? Dat kan vooral op rode fietspaden en op plekken waar sprake is van shared space. 

Een fietspad. We vinden het tegenwoordig gewoon, maar die zijn er niet altijd geweest. Het allereerste fietspad werd in 1896 aangelegd en liep van het station naar het centrum van het dorp Nuenen in Brabant. Twee jaar later werd er een fietspad aangelegd in Den Haag. Inmiddels wemelt het van de fietspaden in Nederland. 

Rode fietspaden, lekker duidelijk

Pas veel later, vanaf 1980, zag je steeds vaker rode fietspaden ontstaan. Herkenbaar en mooi vlak en strak. Dat fietst heerlijk comfortabel. Vooral als het onderscheid tussen de rijbaan en een fietspad moeilijk te maken is, doet de rode kleur veel goed. Het is veel duidelijker waar fietsers mogen rijden. Zeker als er met kinderen worden gefietst is dat een stuk veiliger. Het rood markeert het fietspad extra duidelijk. 

Het is overigens geen verplichting voor deze rode kleur te kiezen. Gemeenten mogen zelf een kleur bepalen. Er zijn ook okergele of groene fietspaden, maar uit de praktijk blijkt dat het rood goed duidelijk is. In Denemarken menen ze echter dat blauwe fietspaden nóg opvallender zijn. Dat zeggen ze niet zomaar, dat is uit onderzoek gebleken. Eigenwijs als wij Nederlanders zijn, kiezen we toch vaker voor rood. In veel grote steden zijn de rode fietspaden duidelijk zichtbaar en kunnen fietsers er veelal lekker op doorfietsen. Een rood fietspad geeft dan voorrang.  

Shared space, samenwerken

Ook goed doorfietsen zou moeten kunnen op plekken waar sprake is van ‘shared space’. Een verkeersconcept dat een aantal jaren geleden zijn intrede deed. Het is een plek met zo min mogelijk verkeersborden, verkeerslichten of stoepranden. Daarentegen staan er wel vaak bloembakken of bankjes. Je moet zelf je weg zien te vinden, elkaar voorrang verlenen en tijdig richting aangeven. Je wordt echt aangesproken op je eigen verantwoordelijkheid. 

Wie met jonge kinderen te maken heeft die op een kleinere kinderfiets hun weg moeten zien te vinden, is shared space nog wel een uitdaging. Je kunt er vaak goed doorfietsen, maar je moet je ogen en oren goed inschakelen. Het is niet altijd even overzichtelijk. Het kan onzekerheid in de hand werken, maar volgens experts gaan mensen dan juist voorzichtiger te werk. Het is een kwestie van op elkaar letten en samenwerken. Het zou uitnodigen tot meer sociaal gedrag en daarmee moet het leiden tot minder verkeersongevallen. 

Het komt erop neer dat je op een bewuste manier de ruimte op straat, zonder allerlei ge- en verbodsborden, samen deelt. Daardoor realiseer je je beter wat wel en niet kan en stel je je open voor de ander. Zodanig dat alle verkeer goed doorstroomt. Dat is voor jonge kinderen op kinderfietsen nog wel een leerproces. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *