Geplaatst op Geef een reactie

Veilig fietsen, doe dit dan niet!

fiets

Er is een aantal zaken die jonge kinderen beter niet kunnen doen als ze op de openbare weg gaan fietsen. Die zaken noemen we hier.  

Kinderen fietsen graag en leren het snel. Daardoor willen ze nog wel eens overmoedig raken en weten allerlei capriolen op de fiets uit te halen. Dat is op een pleintje zonder verkeer misschien nog leuk, maar zodra kinderen echt de weg op gaan en te maken krijgen met allerlei andere weggebruikers is het beter dat ze zich op het fietsen zelf concentreren. De blik vooruit, handen aan het stuur, en fietsen op een fiets op maat

We zetten op een rij wat eigenlijk niet zou moeten en zelfs gevaarlijke situaties op kan leveren. 

Losse veters

Het lijkt niet belangrijk, maar check van tevoren de veters van de schoenen van een kind voordat het op de fiets de deur uitgaat. Zorg dat ze goed vastgestrikt zijn en dat bij erg lange veters een dubbele knoop of lust in gelegd wordt. Wie lange veters in zijn schoenen heeft, die eventueel ook kunnen losraken, loopt gevaar. Veters kunnen bij een open kettingkast in de ketting verstrikt raken. Of de veters komen tussen de spaken terecht. In beide gevallen kan een kind met de fiets vallen of erger nog, over de kop slaan. 

Wijde broekspijpen

Ze zijn weer helemaal terug van weggeweest: wijde broekspijpen ofwel flared broeken. Enorm leuk, maar deze pijpen werden in de jaren zestig en zeventig met een wasknijper bij elkaar gehouden als er gefietst moest worden. Dat is dus tegenwoordig ook helemaal zo’n gek idee niet. Er zijn ook speciale beugels voor om de enkel om de broekspijpen niet te laten fladderen. 

Iemand achterop

Het gebeurt vaak en het lijkt ook heel gezellig, maar een bagagedrager van een kinderfiets is niet gemaakt om iemand achterop de fiets mee te nemen. Behalve dat het veel te zwaar is voor de fiets, kan een kind er ook al snel door uit balans raken. Dat is niet veilig fietsen. 

Naast elkaar fietsen

Het moet vaak gezegd: fiets niet met z’n drieën of meer naast elkaar. En ook met z’n tweeën is het al oppassen. Het is natuurlijk fijn om onderweg naar school naast elkaar te fietsen en met elkaar te kletsen, maar de focus moet altijd op de veiligheid liggen en dan kan het soms gewoonweg niet, dat naast elkaar fietsen. 

Licht niet aan

Of het nu vergeten wordt of dat het lampje stuk is of de batterijen leeg, zorg er altijd voor dat een kinderfiets goed verlicht is. Zowel voor als achter moet het licht het doen en ook moeten er reflectoren aanwezig zijn. Zorg ervoor dat het fietsende kind op de openbare weg goed zichtbaar is. 

Tassen aan het stuur

Een schooltas, sporttas of boodschappentas. Het maakt niet uit, maar hang geen tas aan het stuur. Zorg voor goede fietstassen of stevige snelbinders om een tas onder te stoppen. Tassen aan het stuur zorgen voor onbalans of het kind raakt met de knieën de slingerende tas met alle mogelijke gevolgen van dien. 

Oortjes in

Ten overvloede natuurlijk, want het wordt vaak gezegd, maar oortjes in tijdens het fietsen in druk verkeer is niet aan te raden. Zeker niet als het geluid hard aanstaat. Een kind hoort verkeer niet naderen, en is minder oplettend. Het is gewoonweg gevaarlijk. 

Appen

Het is verboden en je kunt er een flinke boete voor krijgen: appen op de fiets. Zorg ervoor dat kinderen dat niet doen. Wie een mobiele telefoon mee naar school neemt, kan deze maar beter opbergen in de tas of wegstoppen in diepe jaszakken. Daar kun je op de fiets maar beter niet mee bezig zijn.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *