Geplaatst op Geef een reactie

Wanneer naar de fietsenmaker en wat kun je zelf doen?

fiets

Kinderfietsen kunnen maar beter stevig zijn en van een goede kwaliteit want er wordt regelmatig nogal ruw mee omgegaan. Het gevolg: lekke banden, loshangende kettingen en loszittende spaken. Vaak moeten vaders dan aan de bak. Soms moet de fietsenmaker eraan te pas komen. 

Fietsen, en dan met name kinderfietsen, krijgen heel wat te verduren. Het is vaak geen opzet, maar vooral jong enthousiasme waarmee met kinderfietsen wordt omgegaan. Vooral als kinderen ermee naar school fietsen is het raak. Ze duiken over stoepranden, hebben altijd haast waardoor de fiets nogal eens met een smak tegen een hek aan wordt gezet en ook al wordt het afgeraden iemand achterop te nemen, dat wil heus nog wel eens gebeuren. Vriendschap gaat immers voor de staat van de fiets, nietwaar. Het gevolg is dat kinderfietsen nogal eens wat schade oplopen. Spaken los, licht doet het niet meer, slag in het wiel of alle mogelijke loszittende delen.

Wie een kinderfiets moet aanschaffen kan daarom maar beter kiezen voor een stevig exemplaar dat jaren meekan. Let er goed op dat de onderdelen van een goede kwaliteit zijn en dat de fiets op maat wordt gekocht.

Fietsenmaker heeft de expertise en het juiste gereedschap

Mocht er dan iets niet in orde zijn door bovenstaand fietsgedrag, dan is dat vaak sneller gemaakt dan wanneer een fiets bij voorbaat al niet stevig is. Het zijn dan vooral de vaders die op zaterdagmiddag de kinderfiets moeten repareren. Het licht kun je vaak zelf wel maken en soms komt het neer op het vervangen van een batterij. Lekke banden kunnen geplakt, kettingen opnieuw vastgemaakt, en losse onderdelen kunnen worden vastgezet. Zorg er wel voor het juiste gereedschap in huis te hebben, zoals sleutels in een juiste maat.

Een slag in het wiel, het opspannen van een ketting of het vastzetten van spaken kun je soms maar beter aan de fietsenmaker overlaten. Zij hebben de expertise en het vakmanschap om dit zorgvuldig en in een redelijke tijd te doen. Ze hebben bovendien altijd het juiste gereedschap.

Maar bovenal is het belangrijk om een kind te leren zorgvuldig met een (nieuwe) fiets om te gaan zodat schade zo lang mogelijk kan worden uitgesteld. Een lekke band, dat kan altijd gebeuren, maar een fiets maar neerkwakken of keihard een stoep oprijden? Dat is niet nodig en kan veel ellende voorkomen. En zaterdagmiddagen uitsparen. Zorg er samen voor dat de kinderfiets goed onderhouden wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *