Geplaatst op Geef een reactie

Wel of geen vlaggetje op een kinderfiets? 

fiets

De juiste grootte ofwel de wielmaat is een van de belangrijkste aspecten van een kinderfiets. De hoogte van het zadel en het stuur is dan verder aan te passen. Er zijn echter meer elementen die een belangrijke rol spelen om veilig en fijn te kunnen fietsen. Moet er bijvoorbeeld wel of geen vlaggetje op een kinderfiets?

Om goed te kunnen fietsen, is het allereerst belangrijk goed te léren fietsen. Als advies geeft de politie dat een kind vooral zelf moet willen fietsen. Niets forceren dus. Het kind moet er vertrouwen in hebben. Dan heeft het er zin in en durft het er ook voor te gaan. Op- en afstappen moeten goed geoefend worden. Belangrijk is dat het kind vooruitkijkt en niet naar de trappers of het stuur. Dat betekent dat het vertrouwen heeft in de fiets. In dat geval moet het met de kinderfiets dik in orde zijn, wat inhoudt dat niet alleen de maat van de fiets ertoe doet, er is meer.  

Dit is een veilige fiets

Volgens de politie moet een kinderfiets een reeks onderdelen hebben en aan bepaalde voorwaarden voldoen om er veilig mee te kunnen fietsen:

-rode achterreflector

-gele reflectoren op trappers

-trappers met stroef oppervlak

-stuur goed vast

goed werkende velgremmen of een goed werkende terugtraprem/trommelrem

-witte of gele zijreflectoren aan de wielen

-goed werkende verlichting voor en achter

Passende helm raadzaam

Over een fietshelm of een fietsvlag wordt als verplichting niet gesproken. Wel wordt de helm aangeraden. Volgens de informatie van de politie kan een helm de kans op hoofdletsel met 45 tot 80 procent verlagen. Zo’n helm moet goed passen, horizontaal op het hoofd zitten en de riempjes mogen niet te strak worden aangetrokken (een vinger ertussen). Vermijd paardenstaarten en speldjes onder een helm en niet onbelangrijk: als er geen passende helm te vinden is, draag deze dan niet. Het gaat erom dat deze precies past. 

Vlag op de kinderfiets?

De vlag wordt genoemd als ‘nuttig hulpmiddel voor de zichtbaarheid’. Automobilisten zouden vooral kleine kinderfietsen snel over het hoofd zien. Met een felgekleurde vlag zijn ze beter zichtbaar. De politie geeft ook een tip vanwege het feit dat het zwiepen van de vlag er nogal eens voor kan zorgen dan een kind op de fiets uit balans raakt. Het kan handig zijn om de fiberglazen staak nog met een extra touwtje aan de bagagedrager vast te maken. Dat zorgt voor meer balans.

Overigens zijn er ook vlaggetjes voor bijvoorbeeld ligfietsen. Ook zij worden niet altijd snel door het andere verkeer opgemerkt. Op een ligfiets kun je een echte bikeflag plaatsen. Deze is breder dan de vlag voor de kinderfiets, heeft reflecterende delen en soms nog een wapperende wimpel. Deze vlag is in meerdere felle kleuren en groottes verkrijgbaar.

Verkeersregels kennen

Zorg ervoor dat het kind in ieder geval een aantal basisregels kent als je samen de weg op fietst, zo meent de politie. Hand uitsteken, goed om je heen kijken, voor haaientanden stoppen, het zijn algemene verkeersregels die een kind al snel moet kennen. Tijdens het fietsen kom je zo nog meer tegen dat je meteen of thuis verder kunt uitleggen. Zo leert een kind veilig fietsen en heeft het er ook plezier in. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *