Jongensfiets

//Jongensfiets

Jongensfiets

Jongensfiets

Een jongensfiets kopen? Op zoek naar een leuke fiets voor je zoontje? Als je op het internet gaat zoeken kom je honderden leuke fietsen tegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van vrolijke blauwe of rode fietsjes, of fietsen helemaal in de stijl van de tekenfilm ‘Cars’ of een stripfiguurheld. Als je zoontje ouder is zijn er ook weer ontzettend stoere fietsen verkrijgbaar, zo zijn er fietsen die eruitzien als een crossmotor of een chopper. Nee, aan fietsen en verschillende stijlen geen gebrek, maar eigenlijk gaat het in eerste instantie niet om hoe de fiets eruitziet, maar of de fiets wel veilig is.Juiste maat jongensfiets

Het belangrijkste is dat je de juiste maat fiets koopt voor je zoontje. Dat is soms al lastig genoeg, vooral wanneer je de fiets online koopt. Elke online webshop voor fietsen zal aangegeven voor welke leeftijd een bepaalde fiets is, maar soms is dat nog niet voldoende. Immers, niet elke kind van bijvoorbeeld 4 jaar oud, is even groot. Kijk daarom niet alleen naar de leeftijd, maar ook naar de kledingmaat.

De maat van kinderfietsen wordt aangegeven in ‘inch’. Eén inch is 2,54 centimeter. Onderstaand een overzicht dat je kan helpen de juiste maat te vinden.

   
10 inchLeeftijd: 2 tot 4Kledingmaat: 86 tot 98

12 inchLeeftijd: 2 tot 4Kledingmaat: 92 tot 104
14 inchLeeftijd: 3 tot 5Kledingmaat: 98 tot 110
16 inchLeeftijd: 4 tot 6Kledingmaat: 104 tot 110
18 inchLeeftijd: 4 tot 7Kledingmaat: 104 tot 116
20 inchLeeftijd: 4 tot 8Kledingmaat: 116 tot 122
22 inchLeeftijd: 5 tot 9Kledingmaat: 122 tot 128

24 inchLeeftijd: 8 tot 10Kledingmaat: 128 tot 140
26 inchLeeftijd: 9 tot 12Kledingmaat: 140 tot 152


Fietsen boven de 26 inch is voor de jongens of eigenlijk kleine heren. Meestal zijn de jongens rond de 12 jaar als ze op een echte herenfiets mogen.

Controleren van de fiets

Als je een fiets besteld via het internet dien je dus eerst te zorgen dat de maat goed is. Dat kun je dus doen door het bovenstaande schema te handteren. Heb je de fiets bestelt en is deze binnen, dan is het goed om te controleren of alles aan de fiets wel geschikt is voor je zoontje. Onderzoek eerst of de fiets niet te zwaar is voor je kind. Het zal geregeld voorkomen dat je zoontje valt, het is dan belangrijk dat hij de fiets zelfstandig weer rechtop kan zetten. Bekijk vervolgens of het zadel niet te groot is. Als laatste kun je nog bekijken of de stang niet te hoog is. Een hoge stang bemoeilijkt het afstappen.Afstellen stuur en zadel

Hoogstwaarschijnlijk zal je zelf het zadel en het stuur moeten afstellen op de juiste hoogte. Maar wat is de juiste hoogte? Het zadel moet je op ongeveer 1,08 maal de binnenbeenlengte afstellen. Het is de bedoeling dat je kind net met de tenen de grond kan aanraken. Begint je kind net met fietsen stel het zadel dan lager af.

Het stuur stel je op zo’n manier af dat je kind een goede zithouding heeft op de fiets. Hij mag iets hoger worden afgesteld zodat je kind rechtop blijft zitten en niet gebogen op de fiets hangt.

2021-08-11T13:07:44+02:00